Kraftverkets opplegg for ureturnerbare papirløse i Oslo

SAS - kraftverket - bildebank - 005.jpg

For to år siden begynte en gjeng i Kraftverket å koke suppe for uretrurnerbare, papirløse mennesker i Oslo. Kristin Askjer Lien har blitt spurt om en statusrapport.

Dere er en gjeng fra Kraftverket som har jobbet med papirløse ureturnerbare mennesker siden våren 2016, hvordan har det gått siden den gang?
Det har gått veldig bra siden den gang! Egentlig bare bedre og bedre. Siden hele opplegget er at vi møtes for å lage mat og spise sammen, så er det kanskje ikke så mye synlig utvikling. Men vi har blitt mye bedre kjent. 

Vi har også starta et språkfadderopplegg. Da har vi kartlagt hvordan gjengen ligger an i norsk, kjøpt inn bøker til deres nivå, og så møter de jevnlig en språkfadder i menigheten som skal hjelpe dem å komme gjennom oppgaver. Sjelden har jeg sett så mye entusiasme over lærebøker!

Jeg gleder meg til hver gang jeg får henge med gjengen.

Hvem er det som kommer?
Vi er en gjeng fra Kraftverket. Vi er tre eller fore hver gang, også kommer det en liten drøss av våre papirløse venner. Noen ganger ti, andre ganger tjue.

Og hva gjør dere?
I all hovedsak så lager vi mat og så spiser vi sammen! Å skulle lage mat til så mange hver uke har ført til uttesting av ymse oppskrifter, men det blir stort sett veldig godt. (Spesielt når en av de som kommer lager mat🤤🤤🤤). Og noen ganger finner vi på andre ting; som i kveld - da skal en god gjeng på Les Miserable. Og andre ganger har vi dratt til hovedøya, vært på aketur, hatt filmkveld eller dratt hjem til en av oss. Hygge er det uansett!

Hvorfor er dette arbeidet viktig?
Dette er så viktig siden gruppen med ureturnerbare papirløse flyktninger er blant de aller mest sårbare og marginaliserte gruppene i samfunnet vårt. Vi får ikke gjort så mye med rettsstatusen deres, dessverre, men vi har lyst til å se dem, bli kjent med dem og har blitt veldig glade i dem. Det er så fine folk vi møter!

Hva trenger dere hjelp til?
Nå har det seg sånn at vi er i beit for penger. Hver uke lager vi en næringsrik middag og gir trikkebilletter - så de kan komme seg hjem den kvelden og komme tilbake neste uke. Det koster. Og vi vil så veldig gjerne kunne fortsette på samme linje som før. Vi har fått til noe helt spesielt. Vi både møter og opplever så mye takknemlighet. Derfor!! Oppfordrer vi alle til å komme på etio(e)pisk middag på søndag! Det koster 200kr og pengene går rett til arbeidet. Det skjer i Kraftverket/vestre kl 15:30. Ta med deg alle du kjenner. Helt seriøst. Inviter med de du ikke har sett siden videregående, men vet bor i byen. Det trengs så sårt.

 

Dette er viktig for oss som menighet og vi er stolte over at det går så bra! Hvis du har lyst å bli med på søndag, så meld deg på her