Tomme blir pastor

Tom Andre Håland

Tomme vikarierer som pastor

Tomme Håland skal være Maria Bjørdals vikar i 20% stilling fram til sommeren. Maria har gått ut i fødselspermisjon, og kommer tilbake til høsten. Fram til da skal Tomme jobbe med «Stille Gudstjeneste» og ha ansvaret for Kraftverkets påskefeiring. I tillegg er han allerede i gang med å lage tur til Hamar og arrangementet «Salig er tørsten». Han blir en del av eldsterådet, og gleder seg til å bidra.

– Jeg håper på å kunne være med å legge til rette for gode menneskemøter, og praksiser som styrker troen. Og så blir det skikkelig fint å jobbe nærmere med Kjetil og eldsterådet!



Pastortilværelsen er ikke ny for førtiåringen. I åtte år bodde han og familien i München, der han hadde det pastorale ansvaret for et prosjekt tilknyttet Jesus Revolution. Han har også jobbet i rusomsorgen gjennom P22 og Maritastiftelsen i Oslo. Her har han møtt mange mennesker i krise, og hjulpet dem til å mestre livet og finne mening. 

– Men det mest pastorale jeg noen gang har gjort, er å være fotballtrener i Groruddalen, der jeg bor nå. Gutta er 14 år gamle, og jeg prøver å se dem, anerkjenne dem, skape trygghet og retning. Noen ganger må jeg løse konflikter og hjelpe dem til å ta gode valg. Det handler om å være en trygg voksenperson og et godt medmenneske.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Tomme og datteren Salome

 

Man legger merke til Tomme uansett hvor han befinner seg, og Kraftverket ble mer fargerikt da han ble fast inventar i menigheten. Uten blygsel kan han gå av trikken med klovnenese, for så å spasere inn i kirka for å lede søndagsskolen. Tomme sprer galskap, lek og godt humør der han ferdes. Likevel er en stor del av pastortjenesten i Kraftverket rettet mot det kontemplative. 

– Jeg liker formatet «Stille Gudstjeneste». Vi trenger slike pusterom som tar oss helt ned. Å omfavne stillheten er noe vi trenger å finne tilbake til, i en tid hvor vi altfor lett bruker all dødtid til å oppdatere eller underholde oss. De stille gudstjenestene har en spiritualitet som tiltaler meg.

 

Også påskens innhold har fått fornyet betydning for Tomme de siste årene.

– Påsken er med på å ramme inn livet, og gir retning på en vakker måte. Den formidler at Livets kraft er sterkere enn døden, at kjærligheten er sterkere enn hatet, og at lyset er sterkere enn mørket. Det griper meg på dypet.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Tomme og Jesus

 

Tomme er arvelig belastet, med flere pastorer og kristne ledere i nær familie. Hos dem har han sett at det å være pastor først og fremst handler om å være glad i mennesker. 

– Jeg bryr meg om Kraftverket, og jeg blir fort utrolig glad i folk. Og så er Jesus min store kjærlighet og helt i livet. Å kunne bruke tiden min til å formidle hans godhet, er noe jeg trakter etter.

 

Å ha sin tjeneste i Kraftverket oppleves naturlig. Etter å ha kommet tilbake til Oslo i 2009, trengte han og familien et miljøskifte. De planla å besøke mange menigheter, men det endte med at de bare dro til Kraftverket. 

– Jeg var gift med Asgedet, og vi kjente oss hjemme med en gang. Vi så på hverandre under gudstjenesten, og bekreftet med blikkene at dette var plassen vi lette etter. Altså, det var kjærlighet ved første blikk.

 

– Hele greia traff oss. I tillegg var det kunst-gudstjeneste den søndagen, hvor en i menigheten hadde laget kunst knyttet til dagens tema. Det traff meg rett i hjertet! Digget det! 

I Kraftverket opplevde de å finne tilstrekkelig takhøyde, fin musikk og det Tomme beskriver som en behagelig «nedpå-stemning». Det var også fint å bli kontaktet av en som allerede hadde tilhørt Kraftverket lenge. 

– Ei som heter Jenny Vikra kom bort til oss og sa: «Så fint å sjå dåkk her. Eg syns dåkk ska begynna å gå her.» Det var veldig koselig, og sånn ble det!

 

Kraftverket er en rik menighet som har så mange fine folk. Vi er takknemlige for at også Tomme er en del av menigheten, og har sagt ja til dette vikariatet. Vi håper disse månedene vil by på mange fine opplevelser også for han.